Startset för Flexiboardanvändare för blivande punktskriftsläsare

Kollage med elever som använder Flexiboard.
Smakprov Startset för Flexiboardanvändare för blivande punktskriftsläsare
Produkttyp: Taktila bilder Tryckt punktskrift
Skolform: Förskola Förskoleklass
Målgrupp: Synnedsättning
595 kr exkl. 25% moms

Taktil färdighetsträning för blivande punktskriftsläsare barn i förskoleåldern. Nyfikenheten att känna med sina fingarar stimuleras med datorns hjälp och ger goda förberedelser inför läs och skrivinlärningen. 

Startsetet, som används med styrplattan Flexiboard, består av 35 överlägg där barnet stimuleras och tränar viktiga färdigheter som taktil avkänning, auditiv uppmärksamhet och finmotorisk färdighet. På ett lekfullt sätt tränar barnen olika begrepp som över– under, stor–liten, höger–vänster samt överlägg där barnet får träna på att följa rad, känna på punkter, bokstäver och på olika sätt lära känna punktskriftsalfabetet.

Några sagor ingår där barnet får följa de fyra vännerna, mullvaden Marie, ankan Stina, grodan Bertil och trollet Sture på olika äventyr.

För förskolebarn med synnedsättning/blindhet som ska läsa punktskrift.

Systemkrav: Dator med Flexiboard och programmen Flexiladdaren och Flexiview.

Flexiboard behövs

Den Flexiboard som behövs för att kunna använda Startset för flexiboardanvändare för blivande punktskriftsläsare finns i dagsläget inte att köpa. För lärare som ska gå eller har gått vår utbildning Digitalt lärande, Flexiboard, finns en begränsad möjlighet att låna en Flexiboard. Kontakta Lena Lindbom eller Anders Fridell på Resurscenter Syn för mer information.

E-post: lena.lindbom@spsm.se anders.fridell@spsm.se.

Visa mer

Om anpassningen

Svällpappersbilder är taktila bilder som du läser med dina fingrar. Bilderna är förenklade så att de blir lättare att läsa av och tolka. De består av upphöjda linjer, ytor och symboler. Svällpappersbilder levereras som bilaga till punktskriftsboken eller e-boken, eller som fristående bilder. 

Läs mer om svällpappersbilder på spsm.se.

Punktskrift är en taktil skrift som du läser med dina fingrar, om du har svår synnedsättning eller blindhet. Genom att använda upp till 6 upphöjda punkter i en punktskriftcell kan du skriva bokstäver, nummer och andra tecken. Punktskriften är baserat på det latinska alfabetet men används även på andra språk som skrivs med andra skriftsystem, till exempel arabiska.

På många språk används termen ”braille” om punktskrift och skriften används inom alla områden som matematik, vetenskap och musik. Punktskrift kan också läsas på en punktskriftsskärm som kopplas till en dator. Då används upp till 8 upphöjda punkter.  

Enkelsidig innebär att punktskriften är tryckt på en sida av ett ark.

Ladda ner

Utgivningsdatum
ISBN
978918122207
Artikelnummer
12220
Förlag
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Författare
Illustratör
Hillevi Törmä
Omfång
35 taktila överlägg, 1 CD, laborativt material
Språk
Svenska
Övriga detaljer
2,01 kg