Ta ansvar för samverkan

Siluett av ett ansikte.
Produkttyp: Stödmaterial

Varför behövs samverkan i samhällets stöd till barn och unga med funktionshinder? För att till exempel tvååriga Klara ska kunna leka med sina kompisar på förskolan, för att elvaåriga Ibrahim ska ha en chans att klara av skolan, för att fjortonåriga Kalles mamma ska slippa samordna de drygt 20 personer som ger stöd till Kalle och för att artonåriga Lisa ska slippa oroa sig för att inte få rätt vård för sitt medfödda hjärtfel när hon blir vuxen.

Samverkan har effekt på vardagen. När samverkan fungerar blir livet lättare. När den brister får det stora konsekvenser för familjens vardag. Effekterna av bristande samverkan är väl kända för de familjer som berörs, men kanske inte lika kända för den personal som på olika sätt ska ge stöd till dessa familjer. Det kan dessutom vara svårt att som aktör i en verksamhet se sin del av helheten, det vill säga vad man själv kan bidra med för att få samverkan att fungera:

  • Vad ingår i mitt ansvar?
  • När ska jag ta initiativet?
  • Och hur ska jag göra?

Vi hoppas att läsaren får inspiration i form av nya tankar eller bekräftelse på egna idéer, genom goda exempel på vad som faktiskt kan göras – och ibland redan görs – runt om i vårt land.

Visa mer

Ladda ner

Utgivningsdatum
Artikelnummer
7111
Förlag
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Omfång
130 sidor
Medietyp
Nedladdningsbart