Hoppa till innehåll

Specialpedagogiska skolmyndighetens tillgänglighetsredogörelse för Webbutiken

Det här dokumentet beskriver hur Specialpedagogiska skolmyndighetens webbutik uppfyller lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, eventuella kända tillgänglighetsproblem och hur du kan rapportera brister till oss så att vi kan åtgärda dem.

Hur tillgänglig är webbutiken?

Vi är medvetna om att delar av webbutiken inte är helt tillgängliga. Se avsnittet om innehåll som inte är tillgängligt nedan för mer information.

Vad kan du göra om du inte kan använda delar av webbutiken?

Om du behöver innehåll från Specialpedagogiska skolmyndighetens webbutik som inte är tillgängligt för dig, men som är undantaget från lagens tillämpningsområde enligt beskrivning nedan, kan du meddela oss.

Svarstiden är normalt 2 arbetsdagar.

Du kan också kontakta oss på följande sätt:

Rapportera brister i webbutikens tillgänglighet

Vi strävar hela tiden efter att förbättra webbutikens tillgänglighet. Om du upptäcker problem som inte är beskrivna på den här sidan, eller om du anser att vi inte uppfyller lagens krav, meddela oss så att vi får veta att problemet finns.

Tillsyn

Myndigheten för digital förvaltning har ansvaret för tillsyn för lagen om tillgänglighet till digital offentlig service. Om du inte är nöjd med hur vi hanterar dina synpunkter kan du kontakta Myndigheten för digital förvaltning och påtala det.

Teknisk information om webbutikens tillgänglighet

Den här webbutiken är delvis förenlig med lagen om tillgänglighet till digital offentlig service, på grund av de brister som beskrivs nedan.

Innehåll som inte är tillgängligt

Det innehåll som beskrivs nedan är på ett eller annat sätt inte helt tillgängligt.

Bristande förenlighet med lagkraven

Kända brister:

  • Rubrikstruktur och hierarki H-element som är strukturerade i en ologisk rubrikhierarki finns på flera sidor. Exempelvis används rubrikformat H2 för en majoritet av allt innehåll som har en rubricering, eller att headings hoppas över. Det innebär en ologisk läsordning som skapar förvirring vid användning av verktyg, ex ordningen H1-H4-H2.
  • CSS i koden CSS återfinns genomgående i HTML-en. Den är placerad i koden under <style> elementet vilket är korrekt men det är inte rekommenderat att använda CSS direkt i koden, då det är ett större projekt som ska växa och hållas uppdaterad. 
  • Autoifyllnad i inmatningsfält saknas genomgående
  • Kontrastnivåer är under godkänd nivå. På ett flertal ställen saknas godkänt kontrast, på ex. knappar och länkar.
  • Särskilda format för inmatade uppgifter framgår ej tydligt för användare. På vissa delar i flödena indikeras detta, på vissa inte.

Vi har bedriver ett systematiskt arbete för att åtgärda tillgänglighetsbristerna samt utbilda våra webbredaktörer. Vår ambition är att ha åtgärdat alla kända tillgänglighetsproblem så snart som möjligt.

Hur vi testat webbutiken

Vi har gjort en självskattning intern och extern testning av Specialpedagogiska skolmyndighetens webbutik.

Senaste bedömningen gjordes i januari 2025 av extern part. 

Publiceringsdatum: 2025-02-11