Originalprodukt:
Stava 3, Studentlitteratur AB, Andra upplagan

Stava 3, Enkelsidig

Läromedel anpassat av Specialpedagogiska skolmyndigheten
Bild saknas
Produkttyp: Tryckt punktskrift
Ämne: Svenska
Skolform: Grundskola åk 1-3
Målgrupp: Blindhet Synnedsättning
46 kr exkl. 6% moms

Ingår i serien Stava

Stava-serien ger eleverna en systematisk stavningsinlärning, med början i stavning av enstaviga ord i Stava 1. I Stava 2 får eleverna sedan öva på tvåstaviga ord. I Stava 3 befäster och utvidgar eleverna sina kunskaper från de två första böckerna.

I Stava 3 repeteras:

  • Kapitel 1 – betoning i svenska och i  främmande ord
  • Kapitel 19–20 – betoning i svenska och i främmande ord
  • Kapitel 5–7 – sammansatta ord
  • Kapitel 9–14 – uppmärksammar eleverna på att om konsonanten i ordets uppslagsform är dubbeltecknad ska den vara det i ordets alla böjningsformer: släcka, släckte, släckt etc.

I ett par kapitel görs eleverna ytterligare uppmärksamma på vikten av att härleda ett ord för att kunna stava det rätt. De viktigaste undantagen från huvudregeln (på den här nivån, och som inte har övats i Stava 1 eller Stava 2) behandlas i tre kapitel: undantag av m-ljud, n-ljud och l, n och r. Det sista kapitlet  sammanfattar innehållet i Stava 1–3.

Visa mer

Om anpassningen

Glesskrift är text i punktskrift med dubbelt radavstånd. Glesskrift föredras ofta av ovana punktskriftläsare. Glestryck är en synonym till glesskrift.

Läs mer om tryckt punktskrift på spsm.se.

Punktskrift är en taktil skrift som du läser med dina fingrar, om du har svår synnedsättning eller blindhet. Genom att använda upp till 6 upphöjda punkter i en punktskriftcell kan du skriva bokstäver, nummer och andra tecken. Punktskriften är baserat på det latinska alfabetet men används även på andra språk som skrivs med andra skriftsystem, till exempel arabiska.

På många språk används termen ”braille” om punktskrift och skriften används inom alla områden som matematik, vetenskap och musik. Punktskrift kan också läsas på en punktskriftsskärm som kopplas till en dator. Då används upp till 8 upphöjda punkter.  

Enkelsidig innebär att punktskriften är tryckt på en sida av ett ark.

ISBN
9789171794826
Artikelnummer
9171794824-PCG
Förlag
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Originalförlag
Studentlitteratur AB
Författare