Punktraketen

Punktraketen.
Produkttyp: Digitala läromedel Tryckt punktskrift Webbaserad tjänst
Ämne: Svenska
Skolform: Förskoleklass Grundskola åk 1-3
Målgrupp: Blindhet Synnedsättning
0 kr exkl. 6% moms
- Antal bildvolymer 1
- Taktila bilder kan skickas med kostnadsfritt vid beställning.

Punktraketen är nytt digitalt läromedel som i första hand riktar sig till elever med blindhet som ska bli punktskriftsläsare. Med hjälp av Punktraketen får eleven på ett pedagogiskt och roligt sätt den första läs- och skrivinlärningen genom att lära sig alla bokstäverna med punktskrift, öva på alfabetisk ordning och lära sig enkla ord. Med på färden finns den animerade robotkompisen exxi som följer eleven genom de olika uppdragen. I övningarna får eleven vägledning av ljudåterkoppling.

I Punktraketen finns en Svenskagalax med flera tillhörande planeter. Varje planet innehåller en mängd uppdrag med övningar för grundläggande bokstavsinlärning och enkla skriv- och läsövningar. Läromedlet är kopplat till läroplanens delar om läs- och skrivinlärning.

 • Lärarhandledning är nedladdningsbar och ger information om funktionalitet och innehåll i Punktraketen.
 • Sex taktila bilder medföljer där eleven kan känna på de bilder som finns i läromedlet. Den skickas separat när du har beställt läromedlet.

Starta med att besöka Teststation. Där finns:

 • bildbeskrivningar av all grafik
 • möjlighet att prova på övningarna
 • kunna lyssna på ljuden som förekommer i Punktraketen
 • få grundläggande kunskap om punktskriftskärmen.

Funktionalitet i datorn

Punktraketen används online i en webbläsare (vi rekommenderar Chrome) och allt eleven behöver är en dator med punktskriftsskärm och skärmläsningsprogram.

Punktraketen har utvecklats med skärmläsningsprogrammet JAWS (Job Access With Speech) och punktskriftsskärmen Focus. Det är också den kombinationen vi utgår från i lärarhandledning. Om eleven har en annan punktskriftskärm finns samma funktionalitet, men knapparna och tangenternas placeringar kan variera beroende på modell. Läs därför i manualen för respektive punktskriftskärm och skärmläsningsprogram för att ta reda på hur elevens punktskriftsanpassning fungerar.

Inställningar innan du börjar använda Punktraketen

För att skärmläsningsprogrammet JAWS ska fungerar tillsammans med punktraketen har vi utvecklat ett skript som kontrollerar när JAWS ska läsa upp vissa HTML-element. Dessa inställningarna är knutna till webbadressen Punktraketen och finns redan förinstallerade i JAWS version 2024.

OBS! Om du har en tidigare version av JAWS behöver du ladda ner skriptet och installera i JAWS. Detta kan du göra på två sätt:

 1. Ladda ner installationsfil JAWS skript för Punktraketen
 2. För att göra installationen själv, ladda ner JAWS-skript för Punktraketen och följ instruktionerna nedan.

För att installera skriptet gör så här:

 1. Starta JAWS
 2. Välj Verktyg i menyn i JAWS
 3. Välj Utforska verktygsmappen
 4. Välj Utforska egna inställningar
 5. Klistra in JAWS-filerna ovan i den mappen.
 6. Starta om JAWS.

Systemkrav

 • Skärmläsningsprogrammet JAWS 2024 (fungerar även för tidigare versioner av JAWS men då ska skriptet installeras enligt instruktion).
 • Webbläsaren Chrome för optimal funktion.
 • Punktskriftskärm med skrivtangenter för punktskrift.

Visa mer

Ladda ner

Utgivningsdatum
Artikelnummer
12246
Förlag
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Medietyp
Webbaserade läromedel