Alfabetet i versaler

Bokstäverna A till L i versaler samt punktskrift.
Produkttyp: Taktila bilder Tryckt punktskrift
Ämne: Svenska Svenska som andraspråk
Skolform: Förskola Förskoleklass Grundskola åk 1-3 Grundskola åk 4-6 Grundsärskola åk 1-6 Komvux i svenska för invandrare
Målgrupp: Blindhet Synnedsättning
29 kr exkl. 25% moms

Materialet presenterar versala svartskriftsbokstäver och gemena punktskriftsbokstäver i relief på svällpapper. Det består av tre A4 ark som är indelade i rutor om 6,5 x 6,5 cm. I varje ruta finns en bokstav och dess punktskriftstecken. Rutorna kan klippas ut och användas som lösa bokstavskort. Innan de klipps ut kan det vara lämpligt att först limma arken på tunn kartong.

Idégivare: Sonja Ekwall.
Sv/v.

Visa mer

Om anpassningen

Svällpappersbilder är taktila bilder som du läser med dina fingrar. Bilderna är förenklade så att de blir lättare att läsa av och tolka. De består av upphöjda linjer, ytor och symboler. Svällpappersbilder levereras som bilaga till punktskriftsboken eller e-boken, eller som fristående bilder. 

Läs mer om svällpappersbilder på spsm.se.

Punktskrift är en taktil skrift som du läser med dina fingrar, om du har svår synnedsättning eller blindhet. Genom att använda upp till 6 upphöjda punkter i en punktskriftcell kan du skriva bokstäver, nummer och andra tecken. Punktskriften är baserat på det latinska alfabetet men används även på andra språk som skrivs med andra skriftsystem, till exempel arabiska.

På många språk används termen ”braille” om punktskrift och skriften används inom alla områden som matematik, vetenskap och musik. Punktskrift kan också läsas på en punktskriftsskärm som kopplas till en dator. Då används upp till 8 upphöjda punkter.  

Enkelsidig innebär att punktskriften är tryckt på en sida av ett ark.

Ladda ner

Utgivningsdatum
Artikelnummer
6511
Förlag
Specialpedagogiska skolmyndigheten
Omfång
3 blad, A4